تاریخ انتشار: ۱۶:۳۶ - ۲۸ فروردين ۱۴۰۳
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

وعده زمین مانده نتانیاهوی جوان با ماسک گاز شیمیایی | اسرائیل به حمله مستقیم عراق به خاکش چه پاسخی داد؟

بنبامین نتانیاهو یک لحظه تاریخی در کارنامه خود دارد که با عقب نشینی اسرائیل در برابر یک حمله مستقیم به خاک این کشور گره خورده است. نتانیاهو در برابر دوربین تلویزیون سی ان ان با ماسک گاز شیمیایی حاضر شد و قول داد کشور متجاوز به سزای عملش برسد، اما سی و سه سال پیش تلاش‌های آمریکا برای خویشتنداری اسرائیل جواب داده است.

حمله عراق به اسرائیل

رویداد۲۴ لیلا فرهادی: سی و سه سال پیش اسرائیل در حالت آماده باش بود و با ناراحتی ایالات متحده را را که تلاش می‌کرد ارتش عراق را با بمباران شبانه بغداد از کویت بیرون کند، رصد می‌کرد. صدام حسین تهدید کرده بود که با «سوختن نیمی از تل آویو» اقدام آمریکا را تلافی خواهد کرد. آیا صدام می‌توانست آنقدر بی پروا باشد که به اسرائیل حمله کند؟ ساعت ۲ بامداد روز ۱۷ ژانویه ۱۹۹۱، زمانی که آژیر‌ها خبر ورود موشک‌های اسکاد عراق به آسمان اسرائیل را داد، پاسخ روشن شد. صدام همین قدر جسور بود.

بامداد روز ۱۷ ژانویه اعلامیه ضبط شده‌ای در تلویزیون و رادیوی اسرائیل پخش شد؛ به پناهگاه‌های خود بدوید! ماسک گاز خود را بپوشید! عمیق نفس بکش و آرام بمانید! بین سطور روشن بود: مراقب باشید، نه تنها از کلاهک‌های معمولی که می‌توانند ساختمان‌ها را تخریب کنند، بلکه موشک‌هایی حامل بمب شیمیایی می‌تواند ریه‌های شما را از بین ببرد.

لیندا شرزر خبرنگار وقت سی‌ان‌ان در اورشلیم خاطره‌ای از این روز تعریف کرده است. به گزارش رویداد۲۴، او گفته در لحظه‌ای که آژیر به صدا در آمد من هم ماسک گاز خود را زدم، غافل از اینکه - حداقل در همان شب اول - دنیا مرا تماشا می‌کند. در حالی که آژیر‌ها فریاد می‌کشیدند، به سمت دفتر CNN رفتم. تهیه کنندگان دیوانه وار سعی می‌کردند ما را روی آنتن ببرند. با انگشتان لرزان، ماسک گاز را روی صورتم گذاشتم. نمی‌خواستم از حال بروم، زیرا CNN به پربیننده‌ترین شبکه روی کره زمین تبدیل شده بود.

او در یادداشتی که به مناسبت بیست و سومین سالگرد حمله عراق به اسرائیل نوشته می‌گوید: همراه با لری رجیستر، رئیس دفتر سی‌ان‌ان، جلوی دوربین ایستادم، از پشت ماسک، وضعیت دفتر را توصیف کردم، مطمئن نبودم که آیا گاز سمی در هوا وجود دارد یا خیر. در میان هراس و سردرگمی، حقیقت را در مورد شلیک کلاهک‌های شیمیایی به تل آویو تأیید کردیم (آن‌ها شلیک نکرده بودند) و از افشای محل فرود موشک‌ها خودداری کردیم، مطمئن بودیم که ارتش بلافاصله ماهواره ما را قطع خواهد کردد.

این اولین جنگی بود که در آن زمان به طور زنده گزارش می‌شد و هیجان انگیز بود.


بیشتر بخوانید: آیا اسرائیل انتقامش را از ایران خواهد گرفت؟ | اکونومیست: اسرائیل قبلا دربرابر حمله به خاکش سکوت کرده 


به گزارش رویداد۲۴، در شب هفتم جنگ، زمانی که آژیر‌های حمله هوایی به صدا در آمد، با اطمینان از اینکه تهدید صدام برای استفاده از سلاح شیمیایی یک بلوف است، ماسک گازمان را کنار زدیم. در هفته سوم، آژیر فقط گهگاه ناله می‌کرد. آیا صدام علاقه خود را به کشاندن اسرائیل به جنگ از دست داده بود؟

تصویر مربوط به پاسخی است که بنیامین نتانیاهو، معاون وزیر امور خارجه وقت، در یک مصاحبه زنده به سی ان ان داد.

لیندا شرزر خبرنگار وقت سی‌ان‌ان تعریف کرده که در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی به بنیامین نتانیاهو فشار می‌آوردم که اسرائیل چه زمانی تلافی خواهد کرد، که ناگهان صدای آژیر را شنیدیم که نشان دهنده‌ی ورود موشک‌های اسکاد عراق بود. نتانیاهو پرسید شنیدی؟ شنیده بودم. با اکراه پذیرفتم مصاحبه را با ماسک گاز ادامه دهیم.

نتانیاهو با خنده گفت: «باید بگویم این بدترین راه برای انجام مصاحبه است». او می‌دانست که چه تأثیری بر مخاطبان بین المللی CNN دارد. اما آنچه که نشان می‌داد، تهدیدی بود که اسرائیل با آن مواجه بود.

نتانیاهو رو به دوربین گفت: «من نمی‌توانم به شما بگویم چه زمانی، نمی‌توانم به شما بگویم چگونه، اما اسرائیل از خود دفاع خواهد کرد.»

نتانیاهو آن شب در تلویزیون زنده دنیا را تکان داد، اما اتفاقی که افتاد این بود که اسرائیل هرگز به تحریکات عراق پاسخ نداد.

به گزارش رویداد۲۴، سال ۱۹۹۱ عراق ده‌ها موشک اسکاد را به سمت اسرائیل و عربستان در جریان طوفان صحرا (حمله‌ای به رهبری آمریکا برای بیرون راندن نیرو‌های عراقی از کویت اشغال شده)، شلیک کرد. اسحاق شامیر، نخست وزیر وقت اسرائیل به طرز بی سابقه ای، تلافی نکرد و در برابر فشار‌های آمریکا برای خوشیتنداری سر تعظیم فرود آورد. صدام حدود ۴۰ موشک با کلاهک‌های معمولی را به سمت شهر‌های تل آویو و حیفا شلیک کرد که منجر به خسارت اندکی در اسرائیل شد. بر اساس گزارش‌های منتشر شده دو غیرنظامی اسرائیلی در نتیجه مستقیم حملات موشکی کشته شدند. بین ۱۱ تا ۷۴ نفر به دلیل استفاده نادرست از ماسک‌های ضد گاز، حملات قلبی و استفاده نادرست از داروی ضد سلاح‌های شیمیایی آتروپین کشته شدند. در مجموع ۴۱۰۰ ساختمان آسیب دید و حداقل ۲۸ ساختمان از این تعداد تخریب شدند. منطقه‌ای که بیشترین آسیب را متحمل شد، شهر رامات گان بود.

خبر های مرتبط
خبر های مرتبط
نظرات شما